søndag 6. desember 2009

(New) American Gothic


Eg kan tenke meg at de aller fleste har sett kjente malerier som for eksempel Mona Lisa som blir gjenbrukt eller parodiert. Ofte så bruker kunstnere kjente bilder fra kunsthistorien til å skape et nytt bilde som et svar på problemer eller som en politisk kommentar på hvordan verden er eller har blitt.


Et eksempel er maleriet American Gothic fra 1930 av den amerikanske maleren Grant Wood.
På bilde til høyre kan du se en vanlig bonde står rett, med en høygaffel i hånden (som symboliserer fysisk arbeid), og ved siden av en kvinne som mest sannsynlig er bondens kone. I bakgrunnen kan du se et hus i «Carpenter Gothic»-stil. I dette maleriet fremstiller Grant Wood de tradisjonelle kjønnsrollene i det amerikanske samfunn på 1900-tallet.

Dette bilde er utrolig kjent, og har blitt brukt i mange sammenhenger, som for eksempel i intro til tvserien frustrerte fruer. Maleriet er også et av det mest parodierte maleriet gjennom amerikansk kunst fra 1900-tallet.


Bilde til venstre er New American Gothic fra 2004 av Rolf Grovens. Rolf Dagfinn Groven er en norsk bildekunstner fra Fræna i Møre og Romsdal. De aller fleste bildene hans bærer preg av et politisk standpunkt som for eksempel er i samsvar med miljøvern, motstand mot EU osv.

Bilde New American Gothic kan ses på som en moderne fornying av bilde til Grant Wood fra 1930. Om vi sammenligner bildene kan vi se at bonden og konen her er blitt tykke, og dette tolker eg som et symbol på at fedme har blitt veldig vanlig i det 21århunde. En kan også se McDonald`s logoen på vinduet. Vi vet jo godt hvor sentral fastfood kjeden McDonald`s er for ungdommer verden over, og spesielt i USA, hvor kjeden oppsto. Det er ikke lengre mødrene som lager maten fra helt fra bunnen av, slik det var på begynnelsen av 1900 tallet. Nei, denne jobben har fastfood kjeder lik McDonald`s eller produsenter som Fjordland tatt over.

Høygaffelen har blitt byttet ut med en Colt M4, som er et våpen som brukes i hæren. Med å bytte ut høygaffelen med et våpen så tror eg Rolf Groven prøver å få frem at det nå er krig som er hovedfokuset. At krigen berører alle, selv en vanlig bonde.
Eg synes at maleriet til Rolf Groven er veldig aktuelt og fremmer godt hvordan verden er blitt nå i det 21 århundre.

Under kan du se noen andre parodierte eksempler av maleriet til Grand Wood.

 


2 kommentarer:

  1. Du har skrevet veldig bra tolkninger til dette bildet.Artig at du også har funnet fram til andre varianter av bildet

    SvarSlett