lørdag 3. april 2010

Verdensarven


16. november 1972 vedtok UNESCO en konvensjon om å beskytte det som ses på som kultur- og naturarven, ofte bare kalt verdensarven. Ut ifra dette har de utarbeidet en liste, World Heritage List, over mange steder som blir sett på som en verdensarv. Disse stedene blir derfor ekstra beskyttet og vernet, fra alt fra vær og vind, til nedbryting og bygging på slike plasser. I dag er det ca 260 steder på dens liste, fordelt på kulturarvsteder og naturarvsteder, og disse stedene er fordelt i de 184 medlemsnasjoner.
Disse stedene eller objektene ses på som uerstattelig kultur- eller naturverdi. Norge har seks steder på verdensarvlisten; Bryggen i Bergen, Urnes stavkyrkje, Røros, bergkunsten i Alta, Vegaøyan, Struves meridianbue, norske fjorder som Geirangerfjorden og Nærøyfjorden.

For at et område skal regnes som del av verdensarven må det representere et unikt kultur- eller naturhistorisk miljø som kan fortelle noe om jordens eller menneskenes historie.


Her er noen bilder fra slike plasser som har blitt en del av verdensarven:

Leptis Magna, Libya


Taj Mahal, Agra, India

Pompeii 
Great Barrier Reef

 
Den kinesiske mur
Påskeøya 


Machu Picchu, Peru 

For å se flere bilder å lære mer om de forskjellige stedene og objektene, kan du gå inn på denne siden som viser hele listen! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar