lørdag 3. april 2010

Byvandring i gamle Stavanger


Onsdag 3. mars var det byvandring i gamle Stavangers gater som stod for tur. Siden læreren vår Evelyn var borte denne dagen, så var det Grete Storholm som guidet oss gjennom byens gamle gater og fortalte om dens historie. Poenget med denne turen var å se på arkitekturen og de forskjellige byggestilene, men det var også interessant å høre på hva Grete hadde å fortelle om hvordan det før hadde vært der. Grete fortalte blant annet at denne bydelen hadde før vært den fattigste og farligste bydelen av byen, noe som var vankelig å tro når en går gjennom disse vakre gatene. Hele atmosfæren i gatene var skikkelig idyllisk, med reine gater, flotte blomster på enhver trapp og alle de hvitmalte små husene som står tett i tett.

For dem som ikke vet så mye om gamle Stavanger så kan jeg fortelle at gamle Stavanger, som også er kjent som Straen, er det største bevarte trehusbosetningen i Nord-Europa. Byggeåret for husene som står i gamle Stavanger varierer veldig, men de aller fleste er mellom 100 til 300 år gamle. De fleste husene privateide, mens andre er blitt omgjort til museum eller lignende.

Vi tok oss også en tur til hermetikkmuseumet. Vi hadde dessverre ikke så god tid, så det ble en helt rask omvisning her inne. Vi gikk også inn i et hus som lå bak dette museum. Det var et utrolig stilig hus, for det var nemlig innredet akkurat slik som i 1920 og 1960 (viss eg husker rett årstall). Første etasje var 1920, mens andre etasje var innredet som i 1960.

Alle bildene er tatt fra nettet, siden eg glemte kameraet denne dagen:( 



Anbefaler alle å ta en titt inn på denne siden om dere vil lære mer om vår flotte by Stavanger! http://totally-stavanger.com/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar