søndag 7. februar 2010

"Creation"


På dette bilde ser vi en kvinne i bare trusen, og to menn, en på hver side av kvinnen. De er iført en grønn drakt, i motsetning til den lille trusen til kvinnen. Kvinnen har langt lyst hår, fine pupper, smal midje, flat mage, lange tynne armer og bein, og et pent ansikt. Altså har denne kvinne drømmekroppen til så å si alle kvinner. Kvinnen kan virke litt stiv, og du får et inntrykk av at hun kanskje ser litt ut som ei utstillingsdukke. Bakgrunnen er abstrakt, for å ikke ta fokuset vekk på kvinnen.

Dette bildet heter ”Creation”, er det noen så har noen tanker om hvorfor titelen er som den er? Hva tror dere Holland prøver å få frem i dette bildet?



Mennene som står å holder kvinnen, er kirurger. Og hva er vel ikke mer normalt i dag en kirurgi? Kosmetisk kirurgi har blitt så utrolig vanlig i vår tidsalder, og antallet kvinnelige ”brukere” bare stiger og har blitt til en stor debatt. Kvinnen på bilde er perfekt, og ligne faktisk på barbie. Hun er rett og slett en levende barbie, som har blitt formet perfekt av kirurger, istedenfor å beholde det naturlige utseende. Du kan se at alt ved henne, spesielt formen på brystene, ikke er blitt formet av Gud, men av kirurger. Bildets navn ”Creation” sier utrolig mye om bilde. Hun er blitt skapt av disse to mennene. Kvinnen blir rett og slett presentert som deres verk.

Akkurat gjennom slike verk så kommenterer Holland viktige samfunnsdebatter, og hun har like verk som tilhører alle slags samfunnsdebatter, som for eksempel selvskading.

Jeg synes Holland forklarer bilde sitt godt med disse ordene: ”Før oppfinnelsen av kosmetisk kirurgi, kunne bare Gud skape et menneske - i sitt eget bilde. Nå, med hjelp av moderne teknologi, kan vi lage vårt eget bilde. I vår «gudløse alder" har vi opprettet en ny Gud og han er oss. Vårt bilde kan leveres av plastiske kirurger, og vi kan velge det mest fordelaktige utseende. Hvorfor det er så populært å se ut akkurat som en viss dukke, er enda et spørsmål.”

For å se flere slike maleri, anbefaler jeg deg til å ta en titt innom hennes egen hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar