lørdag 27. februar 2010

Surrealisme

Surrealisme er en kulturell bevegelse og kunstnerisk stil som ble grunnlagt av den franske surrealisten André Breton i 1924. André Breton skrev ”surrealistiske manifest”. Gjennom ”surrealistiske manifest” beskriver Breton ”umiddelbar absurditet”. Han meinte at en persons underbevissthet, gjerne drømmer osv, burde bli inspirasjonen til motiver i kunst fordi det da forteller om det indre i en person, det som faktisk er virkelig. Han meinte at alt av tanker og ideer skulle få fritt spillerom, og ikke bli hemmet av for eksempel fornuft og normer. Det er derfor mange av kunstverkene innenfor surrealisme er veldig absurde og urealistiske. Gjennom denne tankegangen til Breton så blei surrealismen til. Selve ordet surrealisme betyr ”utover realiteten” og er en retning der en bruker visuelle bilder fra underbevissthets sinn for å skape kunst. Denne bevegelsen startet først i Europa, med Paris som hovedsenter. En kan gjerne si at denne bevegelsen er en viderebygging på dadaisme, som var en kulturell bevegelse som påvirket kunstnere og forfattere i tiden rundt første verdenskrig.


Første verdenskrig må nevnes for å fortelle om grunnen til at surrealismen oppsto. Denne krigen blir sett på som en av de blodigste krigene som har blitt utkjempet i Europa, og det var mye nød og elendighet årene etter at krigen hadde tatt slutt i 1918. Denne bevegelsen oppsto som sagt i 1920 årene, altså i de tunge etterkrigsårene. For kunstnerne på denne tiden var det ikke ideelt å male flotte og praktfulle kunstverk, når alt rundt dem var ødelagt og nedbrutt. Dermed oppsto tanken om å skape noe som fikk frem følelsene og tankene de virkelig hadde om alt som skjedde og hadde skjedd rundt dem. De blei rett og slett opptatt av å gjenskape følelser gjennom maleri og bilder osv. Og nettopp på grunn av at det akkurat hadde vært krig, så forbinner en gjerne surrealismen med det å føle seg ensom, redd eller andre negative følelser. Ofte så blir disse følelsene fremstilt på en veldig absurd måte i surrealismen.

Denne bevegelsen var svært påvirket av det psykoanalytiske arbeidet til Sigmund Freud. Freuds tanker om at underbevisstheten var bilden til inspirasjon spilte en stor rolle for surrealismen.

Det som kanskje vekker mest diskusjon rundt surrealsime, er at innenfor surrealisme så er det ikke noe grense mellom hva som er kunst og hva som ikke er kunst. Et eksempel på dette er å sette et sykkelhjul oppå en krakk, eller å stille ut en pissoar, sånn som Marcel Duchamp har gjort. Synes du dette er kunst?


Noen av de største kunstnerne av det 20. århundre ble involvert i den surrealistiske bevegelsen, som for eksempel Giorgio de Chirico, Salvador Dali, Man Ray og René Magritte.
Salvador Dali blir sett på som den største og mest kjente surrealisten i verden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar