søndag 7. februar 2010

Natalie Holland


Natalie holland er en norsk/russisk samtidskunstner født 6. april 1962 i St.Petersburg i Russland. Natalie Holland er en kunstner som tar tak i vår tids problem og samfunnsdebatter og gir de et ansikt gjennom sine naturalistiske maleri.

I 1981, då Natalie holland var 19år, så giftet moren seg med en norsk mann, og de flyttet til Norge. Her giftet også hun seg med en nordmann, og har bodd i Norge siden. I Norge begynte hun å undervise i musikk, og maling blei bare en hobby i fritiden.

Men ting forandret seg i 1990, da hun møtte den norske kunstneren Odd Nerdrum. Han så noe av det hun hadde malt, og syntes det var veldig spennende, kanskje mye fordi hun også har veldig kontroversielle motiv, akkurat som han. Så hun blei invitert til atelieret hans, og det endte med at Holland gikk to år i læretid fra 1990-1992 hos Odd Nerdrum. Her lærte hun utrolig mye av han, noe som en kan se i maleriene hennes.

Hu blei for alvor oppdaga gjennom hjemmesiden hennes, av noen amerikanere som blei veldig interesserte i maleriene. Så hu sendte over noen av maleriene, og de solgte godt i USA. Og utifra dette er hun blitt så kjent og dyktig som hun er i dag. Besøk Natalie Holland's hjemmeside

Natalie Hollands motiv er ofte veldig kontroversielle og vekke som regel oppsikt og diskusjon.    
 
Hun er en kunstner som bruker hyperrealisme i maleriene sine. Kjennetegnet for hyperrealisme er at kunstneren maler på en måte som får maleriet til å se ut som et høyoppløselig bilde.

I de mest kjente bildene så bruker hun oljemaling, men hun bruker også andre malingstyper og metoder i kunsten sin. Natalie Holland er mest kjent som portrettkunstner. Portrettet ”Agnes” er kanskje hennes mest kjente bilde, og dette bilde blei plukket ut til utstillingen Portrait Award 2009 på National Portrait Gallery i London.

Hennes stil, spesielt de tidligste bildene, har en veldig detaljert stil, og kan ofte sammenlignes med noen av
17. århundre største mestrene, særlig Rembrandt, Caravaggio og Velázquez. Her kan du se et selvportrett av Rembrandt og maleriet ”Girl with Stout” av Natalie Holland. Viss en sammenliget selvprotrette til Rembrandt fra 1700-tallet, og Hollands maleri fra vårs tid, så ser med fleire likhetstrekk. Et eksempel er at begge to er malt med oljemaling. Et annet er måten de er malt på, de er veldig realistiske. De er malt med myke overganger, og begge to har prøvd å male så likt som motivet i virkeligheten er. Den viktigste delen er hvordan begge to har brukt lys. Og lys, eller den virkningen som det skaper, var et veldig viktig trekk i barokkmalerier. Dette greier Holland på lik linje med Rembrandt, å skape kontrasten mellom lys og mørket på en behagelig måte. ”Girl with Stout” kan like gjerne ha blitt malt på Rembrandts tid, som i dag.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar